Edgar de Cruijer

Edgar de CruijerRead the English version here.

Als kind was hij altijd al aan het tekenen en schilderen. Hij droomde er van om later kunstschilder te worden, maar ontwerper leek hem ook wel wat. Edgar de Cruijer werd in 1950 als Edgar Kruijer geboren in Rotterdam. De Cruijer is de oude familienaam uit de 17e eeuw en deze gebruikt hij als schildernaam. Zijn overgrootvader was beeldhouwer van beroep. Zijn grootvader had een kunstwinkeltje en stimuleerde hem om met tekenen door te gaan. Hij kreeg zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, met Pierre Jansen als directeur. Van leraar en kunstschilder Jac. Seelen kreeg Edgar de aanmoediging om te gaan schilderen.

Zijn opleiding aan de Academie was echter niet als kunstschilder, maar als grafisch ontwerper. Hij werkte als zelfstandig illustratief ontwerper en later als art-director in de reclamewereld. Hij had eigen reclamebureau, maar verkocht deze zaak om te kunnen schilderen. Als schilder is Edgar autodidact. Een laatbloeier, want pas op zijn tweeënvijftigste begon hij serieus met schilderen in olieverf.

Uitgangspunt voor hem zijn schoonheid en harmonie. Het geeft hem grote voldoening om met veel geduld en liefde voor het vak, aan zijn stillevens te kunnen werken. In zijn sfeervolle atelier is het een verademing, vergeleken met de jachtige wereld om hem heen. De composities van zijn werk zijn helder en krachtig opgezet. Daarnaast is er sprake van een zekere soberheid. Alhoewel hij zeer gedetailleerd werkt, gaat het nooit ten koste van het geheel. Alle voorwerpen hebben hun eigen plek in het grotere verband. Je zou het werk kunnen omschrijven als een gecompliceerde eenvoud. De karakteristieke voorwerpen, meestal wat ouder, aangetast door gebruik en de tijd, zijn zorgvuldig bij elkaar gekozen en vormen een afgewogen geheel. Het licht, speelt prachtig rond de voorwerpen en er straalt verstilling en rust uit.

De techniek doet aan de oude meesters denken, maar toch blijven het eigentijdse stillevens. Alle voorwerpen zijn zorgvuldig gepenseeld en lijken daarom zo van het schilderij gepakt te kunnen worden. De kleuren zijn meestal warm van een ingetogen palet, met hier en daar een geraffineerd kleuraccent. Hij woont en werkt tegenwoordig, samen met zijn vrouw Lutske, in Friesland, waar hij ook schilderlessen geeft in Leeuwarden.

 


Palm-Art-Award uit Leipzig Duitsland heeft een jaarlijkse competitie van kunstenaars uit de hele wereld met allerlei vormen van kunst.
Edgar de Cruijer kreeg van de jury in 2014 een van de
Certificates of Excellence toegekend voor zijn werk.
Klik hier