Schilderlessen

Schilderlessen

Realistisch schilderen heeft nog nooit zoveel aandacht gekregen als vandaag de dag. Overal zijn wel creativiteits-centra met cursussen waar men kan leren schilderen. Toch zijn er weinig adressen waar men nog het vak van de oude meesters kan leren. Het realistisch- en fijnschilderen.

Edgar de Cruijer geeft les in deze oude techniek in het Vitushus in Stiens. Moet je talent hebben om op les te kunnen? Talent is natuurlijk wel mooi meegenomen als je gaat schilderen. Toch is talent alleen niet het enige dat telt. Talent moet je ontwikkelen en daarvoor is veel oefening nodig en begeleiding om inzicht te vergaren. Maar het gaat ook om plezier. Iemand met een bescheiden talent kan hier tot heel goede resultaten komen.

Schilderen is allereerst leren zien. Het oog moet daarom eerst worden getraind. Schilderen met olieverf vereist een bepaalde techniek. Om een duurzaam schilderij te maken wordt gewerkt in lagen. De oude meesters werkten vroeger met glacis-lagen. Dunne glasachtige laagjes, om details en diepte aan het schilderij te geven. Er wordt ook geleerd in welke laag je met welk medium moet werken. Daarnaast wordt er alles verteld over materialen als penselen, paletmessen, verf, mediums, ondergronden enz.

De lessen van drie uren gaan per dagdeel. Op de woensdagochtend en de woensdagmiddag. In het voorjaar is er een cyclus van 15 lessen en in het najaar een van 12 lessen. De groepen bevatten ongeveer 10 cursisten. Tussentijds instappen is altijd mogelijk. In 2008 startte Edgar de Cruijer met het geven van schilderlessen in galerie De Gouden Phoenix in Leeuwarden en ook privelessen in zijn eigen atelier. Najaar 2008 begon hij met het geven van schilderlessen in galerie De Kleine Hoogstraat in Leeuwarden. Zie onder een PDF met folder en ga naar website voor meer info.

Info over schilderlessen

Folder realistisch schilderen Klik hier (PDF)

Voor meer informatie, ga naar www.realistischschilderen.com